Podziel się:
Zupa cebulowo-porowa
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · niskowęglowodanowa · lekkostrawna · niskokaloryczna ·
Składniki
1 posiekana cebula
1 oczyszczony i posiekany por
1 łodyżka świeżego lub ¼ łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka oleju arachidowego
Szczypta soli i pieprzu
Około 1 l bulionu drobiowego
4 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
szczypiorek
Wykonanie
1. Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Dodaj cebulę, pora, tymianek, szczyptę pieprzu i soli, duś około 15 minut.
2. Zawartość patelni przełóż do garnka, wlej bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut, aż por będzie miękki.
3. Dodaj ziemniaki i gotuj aż będą miękkie
4. Rozdrobnij przy użyciu miksera
5. Podając posyp szczypiorkiem
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 6 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 114 kcal Białko: 5 g |
Tłuszcze: 4 g Węglowodany: 16 g |
Zawartość sodu: 422 mg |
Źródło: www.foodfit.com
Przepis dodany przez: marta