
Podziel się:




Zupa cytrynowa
Dieta: · niskotłuszczowa · lekkostrawna · niskokaloryczna ·

Składniki
1. marchewka 1 szt.
2.pietruszka mała 1 szt
3. plaster selera 1
4. cytryna 1 szt
5. mąka 1 łyżka
6. mleko 1 szzklanka
7. olej słonecznikowy 1 łyżka
8. sól, cukier do smaku
9. drobno posiekana pietruszka 1 łyżka

Wykonanie
Warzywa umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić, zalać gorącą wodą, ugotować, wywar odcedzić. Z mąki, oleju i mleka sporządzić zawiesinę, wlać do wrzącej zupy, mieszając zagotować, dodać sok z cytryny, przyprawy do smaku. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Podawać z ryżem lub grzankami. Do zupy można dodać niewielką ilość otartej skórki z cytryny, uprzednio umytej i sparzonej wrzącą wodą

Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |

Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 85 kcal Białko: 3 g |
Tłuszcze: 4 g |


Przepis dodany przez: lawenda