Podziel się:
Zupa czosnkowa - Česnečka
Dieta: · dla diabetyków · niskowęglowodanowa · niskokaloryczna ·
Składniki
1 litr bulionu drobiowego
1 duża cebula (drobna kostka)
kilka ząbków czosnku (4-5 - krojone w cieniutkie plasterki)
przyprawy (pieprz, maga)
ser żółty tarty
kilka plasterków szynki (pokrojone w paseczki)
grzanki pełnoziarniste
Wykonanie
Do gotującego sie bulionu wrzucić, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek w cieniutkich plasterkach (można też wycisnąć). Doprawić do smaku.
Do miseczki lub głębokiego talerza nasypać starty żółty ser, szynkę pokrojoną w kostkę (0,5x0,5 cm) oraz grzanki (należy je wykonać wcześniej, można pokroić zwykły chleb lub chleb razowy w kostkę 1x1 cm i podsmażyć na oliwie). Zalać wywarem.
Zupa jest wyśmienitym lekarstwem podczas mroźnych dni lub jesiennej słoty. W Czechach jest stosowana również jako lekarstwo na kaca :-)
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 45 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Tomasso