Strona główna Dieta po prostu smaczne zupa Zupa dyniowa

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Zupa dyniowa

Dieta: · po prostu smaczne ·

© Jaimie Duplass - Fotolia.com


Składniki
1 kg dyni
4 cebule
3 marchewki
1 średni seler
3 ziemniaki
3 łyżki oleju
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka suszonego tymianku
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka słodkiej papryki
1 l bulionu z kurczaka
sól, pieprz do smaku


Wykonanie
Dynię, 2 cebule, marchew i seler pokroić na kawałki, ułożyć na blasze, posypać tymiankiem, skropić 2 łyżkami oliwy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok 40 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie ale nie przypalone.

Ziemniaki pokroić w kostkę zalać bulionem i gotować do miękkości. Dodać upieczone warzywa, paprykę słodką i zmiksować całość. Dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić gałką, solą i pieprzem.

Trzecią cebule pokroić na drobną kostkę, zrumienić na łyżce oleju i polać zupę przed podaniem.

Rodzaj potrawy zupa Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 50 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: ena




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy