Podziel się:
Zupa dyniowa
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
1 kg dyni
4 cebule
3 marchewki
1 średni seler
3 ziemniaki
3 łyżki oleju
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka suszonego tymianku
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka słodkiej papryki
1 l bulionu z kurczaka
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Dynię, 2 cebule, marchew i seler pokroić na kawałki, ułożyć na blasze, posypać tymiankiem, skropić 2 łyżkami oliwy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok 40 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie ale nie przypalone.
Ziemniaki pokroić w kostkę zalać bulionem i gotować do miękkości. Dodać upieczone warzywa, paprykę słodką i zmiksować całość. Dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić gałką, solą i pieprzem.
Trzecią cebule pokroić na drobną kostkę, zrumienić na łyżce oleju i polać zupę przed podaniem.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 50 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: ena