Podziel się:
Zupa dyniowa
Dieta: · po prostu smaczne ·
Pyszna, aromatyczna i sycąca. Idealna na jesienny obiad!
Składniki
Składniki dla 4 osób:
• ¼ dyni
• pozostałe warzywa (1 por, 2 cebule, 5 ziemniaków)
• 2 kostki bulionu
• pieprz do smaku
• gałka muszkatołowa
• sól, pieprz cayenne do smaku
• garść pestek z dyni, kilka listków bazylii lub natki pietruszki do dekoracji
Wykonanie
Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę. Gotujemy w wodzie pod przykryciem przez ok. 15-20 minut. W osobnym garnku gotujemy 4-5 małe ziemniaki. Przygotowujemy bulion: w gorącej wodzie rozpuszczamy kostki bulionowe i zagotowujemy.
W tym czasie kroimy pora i cebulę w talarki. Posolone warzywa z dodatkiem pieprzu wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażymy przez ok.10 minut na średnim ogniu.
Do malaksera przekładamy ugotowaną dynię oraz pora z cebulą. Miksujemy na gładką masę, stopniowo dodając bulion. Po ugotowaniu ziemniaków, obieramy je ze skórki i wrzucamy do malaksera. Całość ponownie miksujemy. Przyprawiamy 2 szczyptami gałki muszkatołowej CYKORIA oraz pieprzem cayenne. Im więcej dodamy ziemniaków dodamy, tym gęstszy uzyskamy krem.
Gorącą zupę podajemy w miseczkach. Dekorujemy pestkami dyni oraz listkami bazylii lub natką pietruszki.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 50 | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 4 |
Źródło: CYKORIA S.A.
Autor: CYKORIA S.A.
Przepis dodany przez: PR CLUB