Strona główna Dieta lekkostrawna zupa Zupa fasolowa z kluseczkami szpinakowymi

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Zupa fasolowa z kluseczkami szpinakowymi

Dieta: · lekkostrawna ·


Składniki
100 g mrożonych liści szpinaku
5 g suszonych prawdziwków
240 g białej fasoli (z puszki)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
1-2 łyżeczki bulionu w proszku
sól, pieprz
4 kromki pieczywa tostowego
5 łyżek mleka
1 żółtko
1 łyżka serka mascarpone


Wykonanie
Szpinak lekko rozmrozić, pokroić. Grzyby opłukać, zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut. Fasolę odcedzić, opłukać.

Cebulę i czosnek obrać, posiekać, poddusić na oliwie. Grzyby osączyć, wywar przecedzić. Do cebuli wlać 750 ml wody, dodać grzyby, wywar, fasolę i bulion, gotować 10 minut, następnie zmiksować i doprawić solą i pieprzem do smaku. W dużym garnku zagotować wodę, osolić.

Pieczywo tostowe pokroić w kostkę i namoczyć w mleku na 5 minut. Odcisnąć, dodać żółtko, serek i odciśnięty szpinak, wymieszać i doprawić do smaku. Łyżką wycinać z masy niewielkie kluseczki i wrzucać na wrzątek, gotować 4-5 minut, wyjąć, wyłożyć na talerze, zalać zupą.

Rodzaj potrawy zupa Stopień trudności: średnie Koszt: niski
Czas: 30 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 220 kcal




Przepis dodany przez: ena




Zobacz też

Dieta lekkostrawna - najnowsze przepisy
Zupy Oriflame
Placki po węgiersku z gulaszem z indyka
Kapuśniak odchudzający
Pożywna i zdrowa sałatka z zimową cykorią i żółtym serem
Blok arbuzowo-jogurtowy
Polecamy Oferty pracy