Podziel się:
Zupa fasolowa z kluseczkami szpinakowymi
Dieta: · lekkostrawna ·
Składniki
100 g mrożonych liści szpinaku
5 g suszonych prawdziwków
240 g białej fasoli (z puszki)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
1-2 łyżeczki bulionu w proszku
sól, pieprz
4 kromki pieczywa tostowego
5 łyżek mleka
1 żółtko
1 łyżka serka mascarpone
Wykonanie
Szpinak lekko rozmrozić, pokroić. Grzyby opłukać, zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut. Fasolę odcedzić, opłukać.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, poddusić na oliwie. Grzyby osączyć, wywar przecedzić. Do cebuli wlać 750 ml wody, dodać grzyby, wywar, fasolę i bulion, gotować 10 minut, następnie zmiksować i doprawić solą i pieprzem do smaku. W dużym garnku zagotować wodę, osolić.
Pieczywo tostowe pokroić w kostkę i namoczyć w mleku na 5 minut. Odcisnąć, dodać żółtko, serek i odciśnięty szpinak, wymieszać i doprawić do smaku. Łyżką wycinać z masy niewielkie kluseczki i wrzucać na wrzątek, gotować 4-5 minut, wyjąć, wyłożyć na talerze, zalać zupą.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 220 kcal |
Przepis dodany przez: ena