Podziel się:
Zupa frankfurcka
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
1,5 l wywaru
30 g masła
100 ml mleka
1 cebula
30 g mąki
200 g parówki
3 ziemniak
sól, pieprz, papryka mielona słodka
Wykonanie
Na maśle dusimy drobno pokrojoną cebulkę. Dodajemy mąkę i przygotowujemy jasną zasmażkę. Zasypujemy papryką i zalewamy wcześniej przygotowanym wywarem. Gotujemy 30 minut. Dolewamy mleka, dodajemy parówki. Gotujemy aż parówki odpowiedni się ugotują. Można tez dodać wcześniej ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 45 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Źródło: tradycje kulinarne Czech
Przepis dodany przez: wnuczek
Komentarze
marpol | 18:47:34, 07-03-2008 ja tę zupę znam jako tradycyjną węgierską, frankfurti leves ale trochę inaczej, trzeba dodać kapusty włoskiej i udusić na masełku mleka nie potrzeba, parówki taak, oraz troszkę majeranku, pycha! dob88 | 09:46:53, 12-12-2008 Hej wnuczku, chyba pomyliłeś rodzaj diety, parówki i cebula smażona na maśle ? TO NIE JEST MOŻLIWE W DIECIE ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ ! Zobacz też |