Podziel się:
Zupa krem sojowo-groszkowa
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · niskokaloryczna ·
Smaczna, zdrowa, niskokaloryczna i bez cholesterolu - bo zabielana mlekiem sojowym. Udany eksperyment z soją w roli "prawie głównej".
Składniki
200 g mrożonego groszku
200 g ugotowanej lub konserwowej soi
500 ml wywaru warzywnego
6 szt. cebulki dymki
1 mały pęczek bazylii
garść rukoli
300 ml gotowego napoju sojowego
Wykonanie
W rondelku podgrzej wywar z warzyw razem z zamrożoną soją i groszkiem, dodaj drobno posiekane cebule dymki. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez pięć minut. Do zupy dodaj liście bazylii, rukoli i dolej napój sojowy. Całość przelej do blendera i miksuj przez chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji. Zupa smakuje doskonale z małymi grzankami.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Źródło: Sante
Przepis dodany przez: Mirosław