Podziel się:
Zupa krem z dyni z kaszką kuskus
Dieta: · dla diabetyków · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · lekkostrawna · niskosodowa · niskokaloryczna ·
Od niedawna mam super nowoczesna mikrofalę z funkcją gotowania na parze i crips,czyli przypiekania na chrupiąco. Właśnie wykorzystuję ją do gotowania tej zupy,ale równie dobrze można ugotować tradycyjnym sposobem, na przykład na kuchni gazowej.
Przepis pochodzi z instrukcji obsługi kuchenki.Ugotowałam i stwierdzam,że zupa jest łatwa w wykonaniu i bardzo dobra.
Składniki
Na dwie porcje:
250 gram obranej dyni
30 gram kaszki kuskus
15 gram/3 łyżki posiekanego pora/ można też cebulki
300 ml wywaru warzywnego
30 ml /2 łyżki/ śmietany
sól i pieprz
Wykonanie
Dynię obrać,pokroić w kostkę,dodać pora i ugotować w naczyniu do gotowania na parze ze 100 ml wywaru.
/Mozna też w podobnej ilości wywaru na kuchence,pod przykryciem ,zaglądajac czy dynaia jest miękka.10- 15 minut będzie OK. /
Dodać pozostały wywar i śmietanę,a następnie rozdrobnić blenderem lub przystawką do miksera.Mozna tez przetrzeć przez sito.
Doprawić solą i pieprzem,dodać kaszkę kuskus i mikrofalować ok.4 minut. W garnku gotować do miękkości kaszki.
Pod koniec dodlać niewielką ilosć oliwy z pierwszego tłoczenia.
Ja gotowałam na wywarze z szyjki indyka,więc oliwa niepotrzebna.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 2 |
Źródło: Książka kucharska-dodatek do kuchenki Wirpool
Autor: elizka
Więcej zdjęć:
Przepis dodany przez: elizka