Podziel się:
Zupa krem z porów
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa ·
Zupa krem z porów jest doskonałym posiłkiem dla osób dbających o linię - i to mimo dodatku ziemniaków (które okazują się wcale nie takie złe, pod warunkiem że bez tłuszczu).
Składniki
2 duże pory
400 g ziemniaków
1 cebula
200 g marchwi
750 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz, zielenina
pół szklanki jogurtu greckiego light
Wykonanie
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pory pokroić w półplasterki, dokładnie umyć i osuszyć. Cebulę i marchew pokroić w średnią kostkę.
Warzywa zalać bulionem i gotować ok 20 minut od momentu zagotowania (na małym ogniu).
Miękkie warzywa zmiksować razem z wywarem, zupę podgrzać, ew. odrobinę zredukować i doprawić. Zupę rozlać na talerze, dodać śmietanę i zieleninę.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 35 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 130 kcal |
Przepis dodany przez: karima