Podziel się:
Zupa-krem ze świeżych ogórków
Dieta: · lekkostrawna · niskosodowa · niskokaloryczna ·
Składniki
3 średnie ogórki sałatkowe
2 szklanki bulionu warzywnego
sok z połowy cytryny
pół łyżeczki cukru
pół szklanki śmietanki kremówki
pół pęczka kopru
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie
Ogórki obrać, wydrążyć nasiona, a 2 i pół pokroić w kostkę. Zalać wywarem i gotować ok. 20 minut.
Pozostałe pół ogórka zetrzeć na grubej tarce.
Zupę zmiksować i doprawić cukrem solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zagęścić śmietaną.
Do zupy dodać starty ogórek i posiekany koper. Wymieszać i podawać.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 170 kcal Białko: 2 g |
Tłuszcze: 15 g Węglowodany: 5 g |
Przepis dodany przez: Ewunia