Podziel się:
Zupa marchewkowa z imbirem
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa ·
Składniki
2 łyżeczki oliwy
1 mała cebula
2 łyżki startego świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
1 l bulionu drobiowego
1 kg marchwi
100 ml mleka skondensowanego (odtłuszczonego)
kmin rzymski, sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Na rozgrzaną w dużym naczyniu oliwę wrzucić posiekaną cebulę, imbir i zmiażdżony czosnek. Smażyć do zeszklenia się cebuli. Dodać 3/4 litra bulionu i startą marchew. Naczynie przykryć i gotować na małym ogniu przez ok 30 minut, aż marchew będzie miękka.
Zupę zmiksować blenderem, wymieszać z mlekiem dodać ew. pozostały bulion, doprawić kminem, solą i pieprzem.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 40 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 160 kcal |
Przepis dodany przez: Sgerr