Podziel się:
Zupa marchewkowa z ryżem
Dieta: · śródziemnomorska · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · lekkostrawna ·
Ta lekka delikatna zupa jest jednocześnie bardzo smaczna, a odpowiednio doprawiona w niczym nie przypomina "dietetycznych posiłków".
Składniki
500 g marchwi
500 ml wywaru warzywnego
4 łyżki ryżu
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
200 ml odtłuszczonego mleka
Wykonanie
Marchew oczyścić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę posiekać. Garnek posmarować przepołowionym ząbkiem czosnku, po czym rozgrzać w nim oliwę i przez 5 minut poddusić marchew z cebulą.
Zalać bulionem, dodać opłukany ryż i gotować ok 20 minut. do miękkości warzyw i ryżu. Dolać mleko, dokładnie zmiksować i gotować do uzyskania gęstej konsystencji.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Więcej zdjęć:
Przepis dodany przez: Mirosław