Podziel się:
Zupa ogórkowa
Dieta: · bezglutenowa ·
Zdrowa, smaczna i pożywna. Szybka w przygotowaniu. Z dodatkiem pysznych, naturalnie kwaszonych ogórków.
Składniki
• woreczek ogórków kwaszonych
• 4 marchewki
• 1 seler
• 1 por
• 1 cebula
• 3 pietruszki
• 5 ziemniaków
• szczypiorek do dekoracji
• koperek
• sól wg uznania
• przyprawy: 10 ziaren pieprzu ziarnistego, 5 ziaren ziela angielskiego, liść laurowy
• kawałek dowolnego mięsa np. królik, skrzydło z indyka itp.
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• ewentualnie Śmietana
Wykonanie
Do garnka z wodą wrzucamy mięso, obrane i umyte warzywa w całości(bez ziemniaków), kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy.
W czasie, kiedy zupa się gotuje, trzemy na tarce o drobnych oczkach kwaszone ogórki i przesmażamy je na patelni.
Po ok. 30 minutach gotowania wywar jest gotowy. Wyjmujemy z garnka warzywa. Marchewkę, i mięso kroimy i zostawiamy w zupie, resztę odstawiamy i zużywamy do innej potrawy np. sałatki warzywnej. Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Do wywaru dodajemy przesmażone ogórki i całość gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy do smaku sól i koperek oraz oliwę z oliwek. Zaprawiamy śmietaną według uznania.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 45 | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 10 |
Źródło: www.urbanek.com.pl
Autor: Firma Bracia Urbanek
Przepis dodany przez: PR CLUB
Zobacz też
|