Podziel się:
Zupa pomidorowa na zimno
Dieta: · śródziemnomorska · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · lekkostrawna · niskokaloryczna ·
Składniki
700 g dojrzalych pomidorów lub 3 puszki pomidorów bez skórki
750 ml bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku
100 g jogurtu
pęczek świeżej bazylii
Wykonanie
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pomidory z puszki odsączyć. Pokroić na kawałki i gotować przez 10 minut w rosole, zmiażdżonego czosnku. Pod koniec gotowania wsypać tymianek.
Zupę schłodzić, zmiksować, dodać jogut, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
Zupę wstawić na conajmniej 2 godziny do lodówki, przed poaniem posypać posiekaną bazylią i ew. żółtym serem.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 20 (nie licząc chłodzenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 90 kcal Białko: 2 g |
Tłuszcze: 3 g Węglowodany: 6 g |
Przepis dodany przez: jesien21