Podziel się:
Zupa rybna z karpia
Dieta: · po prostu smaczne ·
- Zawsze na Święta jedliśmy barszcz czerwony, ale w tym roku po raz pierwszy spróbujemy zupy rybnej z karpiem według przepisu mistrza kulinarnego Tomasza Królikowskiego. Jest to nie tylko pyszna, ale i bardzo ekonomiczna propozycja. Do jej użycia wystarczą tylko dwie głowy karpia. One i tak zawsze zostają po przygotowaniu dzwonka z karpia, które tradycyjnie jemy w Święta. Dzięki temu nic się zmarnuje - mówi Jolanta Kwaśniewska, Prezeska Zarządu Fundacji "Porozumienie Bez Barier".
Składniki
2 średnie głowy karpia (bez oczu)
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
1 mały kawałek selera (wielkości
połowy pięści)
½ średniego pora
½ mniejszej cebuli
ok. 4–5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany (ilość zależna od gęstości śmietany)
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 płaska łyżka mąki
1 l wody
1 płaska
łyżka soli
3 łyżki soku z cytryny (ja czasami doprawiam kwaskiem cytrynowym, ale to już kwestia wprawy)
1 płaska łyżka cukru
pieprz
Wykonanie
Do garnka wkładamy głowy karpia, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy zimną wodą i na wolnym ogniu gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Dodajemy obrane i pokrojone w cząstki: marchewki, pietruszkę, seler, por i cebulę. Gotujemy przez ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. W czasie gotowania dolewamy tyle wody, ile wyparowało z zupy. Wyciągamy ostrożnie głowy ryb, tak aby pozostały w całości. Do zupy dodajemy sól, sok z cytryny oraz cukier. Odrobinę wywaru (ok. ½ szklanki) odlewamy do szklanki lub pojemnika, po czym bardzo dokładnie mieszamy z mąką i śmietaną. Powstały zaczyn wlewamy do gotującej się zupy i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy ją pieprzem (powinna być lekko ostra). Jeśli potrzeba, dodajemy też odrobinę soli.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Źródło: Książka
Autor: Jolanta Kwaśniewska
Przepis dodany przez: admin
Komentarze
Teodor44 | 19:00:44, 08-05-2016 W moim domu rodzinnym od zawsze jednym z dań wigilijnych jest zupa rybna z głów karpia, robiona podobnie jak w podanym przepisie. Dodatkowo może też być zaciągana zaciągana żółtkiem jajka. Czasami jest też doprawiana odrobiną gałki muszkatołowej . Krzysztof1950 | 12:03:55, 23-05-2016 Ja tam nie ejstef fajnem karpia, a ie ryb w ogóle. U mnie na święta zawsze jest grzybowa zupa i barszcz czerwony z uszkami. To są dopiero pyszne zupy (ja tam najbardziej to lubię barszcz, zwłaszcza jak uszka z kapustą i grzybami, co je zebrałem w lesie sam na jesieni). Podrawiam Krzysztof zmrkotwi52lu | 12:34:18, 31-12-2018 Super!!! Zobacz też |