Podziel się:
Zupa z cukinii
Dieta: · śródziemnomorska · dla diabetyków · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · lekkostrawna · niskokaloryczna ·
Smaczna, delikatna, aksamitna i lekka. Mimo prostoty wykonania zachwyca wykwintnym smakiem.
Składniki
700 g cukinii
2 średnie cebule
1 l odtłuszczonego bulionu warzywnego
pół pęczka natki pietruszki
kilka gałązek tymianku
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Cukinie umyć, odkroić końcówki, odłożyć 1/5 resztę pokroić na kawałki. Cebule obrać i posiekać. Warzywa zalać bulionem gotować ok 15 minut, dodać 3/4 posiekanej pietruszki i połowę tymianku, dokładnie zmiksować aż zupa osiągnie jednolitą kremową konsystencję. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać na gorąco lub chłodną posypaną startą na grubej tarce resztą cukinii, pietruszką i tymiankiem. Można przed podaniem zmiksować ze słodką śmietanką lub posypać startym serem.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 25 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 72 kcal |
Więcej zdjęć:
Przepis dodany przez: yasqlka