Podziel się:
Zupa z kurczaka
Dieta: · lekkostrawna ·
Składniki
Ok.1 kg kurczaka pokrojonego na 6-8 kawałków
1 duża pokrojona cebula
1 posiekany ząbek czosnku
1 jajko
1 łyżeczka mleka
¼ łyżeczki soli
Ok. 1 szklanki mąki
3 filiżanki nasion zbóż
1 ubite jajko
1/3 szklanki posiekanej pietruszki
2 pokrojone selery
¼ łyżeczki szafranu
Wykonanie
1. Umieść kurczaka, cebulę i czosnek w ganku z wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około godziny
2. W międzyczasie połącz ze sobą jako, mleko i sól, dodaj ¼ filiżanki mąki. Ugnieć ciasto i pokrój tak, aby uzyskać nitki makaronu
3. Wyjmij kurczaka, oddziel mięso i pokrój na kawałki
4. Do garnka, w którym gotował się kurczak dodaj seler, szafran i zboża. Gotuj okol 15 minut, dodaj makaron i pietruszkę, zmniejsz ogień, gotuj kolejne 10 minut, aż makaron będzie miękki
5. Nalej ½ filiżanki zupy i dodaj jajko, wymieszaj i wlej do garnka
6. Dodaj kawałki mięsa, gotuj mieszając ok. 10 minut
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 90 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 6 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 434 kcal Białko: 35 g |
Tłuszcze: 18 g Węglowodany: 31 g |
Zawartość sodu: 277 mg Cholesterol: 180 mg |
Źródło: www.boomergirl.com
Przepis dodany przez: marta