Podziel się:
Zupa z soczewicy
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · lekkostrawna · niskokaloryczna ·
Składniki
200 g soczewicy
4 szklanki wody
2 obrane marchewki
Ok. kg obranych ze skórki i pokrojonych pomidorów
1 obrana i pokrojona cebula
3 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka natki pietruszki
¼ łyżeczki kminku
¼ łyżeczki pieprzu Cayenne
½ łyżeczki soli
Wykonanie
1. Umytą soczewicę włóż go ranka z wodą i zagotuj. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut
2. Dodaj marchewkę, pomidory, cebulę i przyprawy. Gotuj kolejny kwadrans, aż soczewica stanie się miękka.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 45 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 387 kcal Białko: 29 g |
Tłuszcze: 1 g |
Zawartość sodu: 594 mg |
Źródło: www.diet.com
Przepis dodany przez: marta