Podziel się:
Zupa ze świeżych pomidorow
Dieta: · śródziemnomorska · niskotłuszczowa ·
Większość śródziemnomorskich dań z pomidorami zawiera też czosnek. Ta zupa nie ma ani odrobiny tego smaku, ale nie traci przez to swojego bogatego południowego charakteru. Doskonale smakuje z dodatkiem grzanek z serem.
Składniki
2 kg świeżych dojrzałych pomidorów (lub 3 duże puszki pomidorów bez skórki)
500 ml bulionu warzywnego
3 łyżki czerwonego pesto (można zastąpić zmiksowanymi suszonymi pomidorami z dodatkową łyżką bazylii)
3 łyżki dobrego octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru
3 łyżki świeżej bazylii (lub 1,5 łyżki suszonej)
6 łyżek jogurtu greckiego lub gęstej śmietany (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki pokroić na duże kawałki, zalać bulionem i gotować ok 10 minut (pomidory puszkowe wystarczy dobrze podgrzać). Zmiksować zupę, a następnie dodać przyprawy i zioła (suszoną bazylię dodać wcześniej do gotowania przed miksowaniem) i gotować jeszcze przez 4-5 minut na małym ogniu.
Podawać lekko schłodzone (ciepłe ale nie gorące), na każdej porcji położyć łyżkę jogurtu/śmietany i ozdobić listkami bazylii.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: yasqlka