Strona główna Dieta śródziemnomorska zupa Zupa ze świeżych pomidorow

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Zupa ze świeżych pomidorow

Dieta: · śródziemnomorska · niskotłuszczowa ·

Większość śródziemnomorskich dań z pomidorami zawiera też czosnek. Ta zupa nie ma ani odrobiny tego smaku, ale nie traci przez to swojego bogatego południowego charakteru. Doskonale smakuje z dodatkiem grzanek z serem.

© evgenyb - Fotolia.com


Składniki
2 kg świeżych dojrzałych pomidorów (lub 3 duże puszki pomidorów bez skórki)
500 ml bulionu warzywnego
3 łyżki czerwonego pesto (można zastąpić zmiksowanymi suszonymi pomidorami z dodatkową łyżką bazylii)
3 łyżki dobrego octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru
3 łyżki świeżej bazylii (lub 1,5 łyżki suszonej)
6 łyżek jogurtu greckiego lub gęstej śmietany (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku


Wykonanie
Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki pokroić na duże kawałki, zalać bulionem i gotować ok 10 minut (pomidory puszkowe wystarczy dobrze podgrzać). Zmiksować zupę, a następnie dodać przyprawy i zioła (suszoną bazylię dodać wcześniej do gotowania przed miksowaniem) i gotować jeszcze przez 4-5 minut na małym ogniu.

Podawać lekko schłodzone (ciepłe ale nie gorące), na każdej porcji położyć łyżkę jogurtu/śmietany i ozdobić listkami bazylii.

Rodzaj potrawy zupa Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 20 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: yasqlka




Zobacz też

Dieta śródziemnomorska - najnowsze przepisy
Capellini alla marinara
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Grillowane krążki bakłażanów z serkiem topionym
Grillowana cukinia z serkiem topionym
Sałatka na ciepło z brokułów, oliwek i parmezanu
Dieta niskotłuszczowa - najnowsze przepisy
Kapuśniak odchudzający
Wigilijna zupa grzybowa
Świąteczny barszcz zakwaszany
Sałatka z zielonych pomidorów
Buraczki do obiadu
Polecamy Oferty pracy