Podziel się:
Zupa ziemniaczano - porowa
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
500 g ziemniaków
250 g porów
2 łyżki masła
2 łyżeczki curry
gałka muszkatołowa
500 ml bulionu drobiowego
4 łyżki śmietany
zielona pietruszka
Wykonanie
Ziemniaki ugotować w mundurkach i obrać, a następnie utrzeć lub przetrzeć przez praskę. Pory pokroić w plasterki i dokładnie opłukać. Podsmażyć na maśle, posypać curry i dusić przez kilka minut. Dodać ziemniaki i bulion, pogotować jeszcze kilka minut, do miękkości porów, doprawić sola, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać śmietanę.
Podawać posypaną zieloną pietruszką, z tostami posmarowanymi ziołowym serkiem.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Sgerr