Podziel się:
Żurek z białą kiełbasą
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
1,5 l bulionu warzywnego
500 g mrożonej włoszczyzny
500 g białej kiełbasy parzonej
1 cebula
1 łyżeczka tartego chrzanu
3 ząbki czosnku
zakwas z żytniej mąki do smaku
6 jaj na twardo
majeranek, sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Kiełbasę włożyć do wywaru, gotować 15-20 minut, wyjąć, wrzucić włoszczyznę i posiekany czosnek, ugotować do miękkości. Cebulę posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać do zupy. Zakwas rozprowadzić niewielką ilością zupy, wlać do garnka, zamieszać dokładnie. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem, na końcu dodać chrzan.
Podawać gorący z pokrojoną kiełbasą i jajkiem na twardo.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 6 |
Przepis dodany przez: yasqlka