Podziel się:
ciasto drożdżowe
Dieta: · po prostu smaczne ·
sposob wykonania jest nietypowy ale skuteczny
Składniki
ciasto
10 dag świeżych drożdży
1 szklanka cukru, 2 cukry wanilinowe
3/4 szklanki oleju
4 jajka całe
3/4 szklanki mleka
4 szklanki mąki
kruszonka
pół margaryny, pół szklanki cukru, 1 cukier wanilinowy, półtorej szklanki mąki
Wykonanie
na dół miski (dość dużej np. średnica 20 cm, wys. 8 cm) rozkruszamy drożdże, posypujemy równomiernie cukrem, aby je przykrył, wlewamy olej, wbijamy całe jajka obok siebie, wlewamy mleko i przez sitko przesiewamy, równomiernie na całą powierzchnię, 2 szklanki mąki. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki (sądzę, że balkon o podobnej temperaturze też może być). Na drugi dzień ostrożnie (bo drożdże z cukrem popracowały) wyjmujemy miskę z lodówki, mieszamy dokładnie wszystko. Dodajemy szczyptę soli i 2 szklanki maki (przesianej), ponownie mieszamy. Blachę (ja piekłam w tortownicy - patrz zdjęcie - ale można w płaskiej) dokladnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką (NIE kupujemy gotowej, ścieramy na tarce suchy chleb lub bułki). Robimy kruszonkę: mieszamy skladniki i grudki rownomiernie rozkładamy na cieście). Wlewamy ciasto i wstawiamy do zimnego (ale włączonego) piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 150 st.C. Moje piekło się dłużej, lubię bardzo wypieczone. Na początek można zrobić ciasto z połowy składników. Smacznego!
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 30 (w ciągu 2 dni) | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 14 |
Autor: Irena Brojek
Przepis dodany przez: alodia1949
Komentarze
elizka | 19:59:28, 24-01-2013 Jestem pies na drozdżówki.Takiego przepisu mi trzeba. Drukuję i postaram się. elizka | 17:48:26, 22-03-2013 Mam cos podobnego, ale jeszcze nieco inaczej http://www.dieta.senior.pl/Latwe-ciasto-drozdzowe-bez-wyrabiania,520.html Wszystkie na piątkę. Zobacz też |