Podziel się:
dorsz a'la Joanna
Dieta: · dla diabetyków · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa ·
Składniki
Świeże filety z dorsza albo innej ryby ( ok 4 filety)
Pol cebuli albo 3 szalotki
czosnek 2 ząbki
masło 1 łyżka, oliwa 1 łyżka, parmezan 3 łyżki, mleko albo niekwaśna śmietana (ok 3/4 szklanki), trochę maki ( opcjonalne), tymianek, sol i pieprz
Wykonanie
Filety oprószyć bardzo małą ilością maki.
Cebule bardzo drobno pokrojona obrumienić na szerokiej patelni na maśle , dodać łyżkę oliwy w połowie rumienienia i dodac czosnek pokrojony na plasterki i tez zarumienić.
Położyć delikatnie na to filety z ryby, posolić. po kilku minutach zalać mlekiem, i dusić przez kilka minut, po czym posypać parmezanem , świeżym tymiankiem i zarumienić w piekarniku na zloty kolor.
ważne jest aby cebula była zarumieniona najpierw na maśle a nie na oliwie.. Zamiast mleka można użyć niekwaśnej śmietany wtedy sosik będzie gęściejszy. Przed podaniem doprawić pieprzem.
Serwować z ryżem albo polentą.czy z czym tam kto chce.. mogą nawet być ziemniaki.
Patelnia w tym wypadku nie może mieć plastikowego trzonu bo stopi sie w piekarniku.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 15 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Autor: Pani Slowikowa
Przepis dodany przez: Pani Slowikowa