Podziel się:
Blok arbuzowo-jogurtowy
Dieta: · dla diabetyków · niskocholesterolowa · lekkostrawna · niskokaloryczna · bezglutenowa ·
Deser na czasie z powodu dostępności arbuza. Potrawa niskokaloryczna i niskocukrowa.
Składniki
50 dkg miąszu dojrzałego arbuza
0,5 l. jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki olejku waniliowego
6-8 tabletek słodziku
1 galaretka truskawkowa
5 łyżeczek zellatyny
Wykonanie
Miąższ arbuza pokroić w kostkę, oczyścić z pestek. Połowę zmiksować, aby otrzymać szklankę musu.
Galaretkę rozpuścić niepełnej szklance wrzątku. Ostudzić i gdy zacznie tężeć wymieszać z musem, wlać do
foremki keksowej,wstawić do lodówki..
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku i zmiksować z jogurtem,zapachem waniliowym, słodzikiem na gładką masę. Połączyć z kostkami arbuza. Wlać na galaretkę do foremki. Wstawić do lodówki na 3-4 godzin.
Przed podaniem foremkę zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie i blok wyłożyć na półmisek.
Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 40 (bez chłodzenia) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 8 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 130 kcal |
Źródło: własne
Autor: fujara 41
Przepis dodany przez: fujara41