Podziel się:
Dżem niskocukrowy
Dieta: · dla diabetyków · niskowęglowodanowa · niskokaloryczna ·
Prawie nie dostarcza węglowodanów jeśli spożywa się go w niewielkich ilościach w ciągu całego
tygodnia.
Składniki
30 dkg. obranych i obmytych truskawek
4 tabletki słodzika
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka wody
1 łyżka soku cytryny
Wykonanie
Truskawki pokroić w ćwiartki i podgrzewać w rondlu o grubym dnie na bardzo małym aż puszczą sok.
Szybko doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Dodać słodzik.
Rozpuścić żelatynę w ciepłej wodzie z sokiem cytrynowym i dodać do owoców.
Przełożyć do miseczki i po ostudzeniu wstawić do lodówki.
Ten dżem można przechowywać w lodówce nie dłużej niż tydzień.
Uwaga! Taki dżem można zrobić z malin, moreli, brzoskwiń, jagód itd. Zrobiony z jabłek z dodatkiem imbiru
staje się jego niebanalną wersją. Do dżemu z moreli i brzoskwiń można dodać sparzonych i posiekanych
migdałów.
Rodzaj potrawy dodatek do pieczywa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 (całkowity) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 6 |
Źródło: zbiory własne
Autor: fujara41
Przepis dodany przez: fujara41