Podziel się:
Grillowana cukinia z serkiem topionym
Dieta: · śródziemnomorska ·
Doskonała na obiad! Letnie danie, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Składniki
• 4 duże cukinie
• opakowanie dowolnego serka topionego Złoty Ementaler, śmietankowy, gouda
• 25 dag mięsa mielonego
• warzywa (1 marchewka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, kawałek małej papryczki chilli)
• szklanka przecieru pomidorowego
• przyprawy (sól, pieprz, bazylia)
• 4 łyżki oliwy
• natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie
Myjemy cukinie. Ich środek wydrążamy, pozbywając się gniazd nasiennych. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Po chwili dodajemy do niej mięso mielone, pokrojony czosnek i startą na drobnych oczkach marchewkę. Mieszamy przez ok. 10 minut a następnie wlewamy sos pomidorowy i dodajemy serek topiony oraz wyciśnięty kawałek papryczki chilli. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się serka topionego. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż nadmiar wody wyparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną bazylii. Cukinie wypełniamy farszem i grillujemy lub pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni do momentu, aż będzie miękka. Po ok.30-45 minutach potrawa jest gotowa. Podajemy na ciepło, ozdabiając natką pietruszki.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Źródło: SERTOP
Autor: SERTOP
Przepis dodany przez: PR CLUB