Podziel się:
Grillowane krążki bakłażanów z serkiem topionym
Dieta: · śródziemnomorska ·
Pyszne i aromatyczne! Idealnna propozycja na lekki letni obiad w klimatach śródziemnomorskich..
Składniki
• 2 bakłażany
• opakowanie dowolnego serka topionego
• sól, pieprz
• 1 szklanka sosu pomidorowego
• 2 ząbki czosnku
• 1 cebula
• świeże liście bazylii
Wykonanie
Bakłażany myjemy i kroimy w 1cm plastry. Oprószamy solą i odstawiamy na ok. 20 minut, aby zmiękły. W tym czasie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz czosnek a po 5 minutach dodajemy do nich sos pomidorowy. Sos doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy serek topiony i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Bakłażany owijamy folią i grillujemy ok. 20 minut. Na talerzu układamy porcje bakłażanów polane porcją sosu pomidorowego i łyżką oliwy. Dekorujemy liśćmi bazylii.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 40 | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 4 |
Źródło: Producent serków topionych SERTOP
Autor: Producent serków topionych SERTOP
Przepis dodany przez: PR CLUB