Podziel się:
Ryba po grecku
Dieta: · niskokaloryczna · bezglutenowa ·
Sos warzywny z tego przepisu jest też doskonałym dodatkiem do mięs. Rybę można także usmażyć bez panierki, jest wówczas zdrowsza i mniej kaloryczna.
Składniki
1 szklanka bułki tartej
1 kg jędrnych filetów z ryby (np. dorsz lub morszczuk, najlepiej nie mrożone)
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
1/2 średniego selera
2 średnie cebule
4 łyżki przecieru 100 ml przecieru pomidorowego
3/4 szklanki oleju
1 łyżka musztardy
3 liście laurowe, 6 ziaren pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
Wykonanie
Filety oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, panierować w mące, jajku i tartej bułce i smażyć na połowie oleju na złoty kolor. Odsączyć, wystudzić.
Warzywa zetrzeć, cebulę posiekać w kostkę i dusić na głębokiej patelni aż się lekko zrumieni. Dodać pozostałe warzywa, przyprawy, dusić mieszając do miękkości. Dodać pomidory i musztardę i dusić jeszcze kilka minut do odparowania płynu. Doprawić.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Camila